Beállítások
Válassza ki a szállítási országot
Az Ön bevásárlókosara üres.

Mindenmentes kenyér

Hosszú kísérletezgetések után úgy gondolom, hogy ez most már egy kiforrott, finom, laktató, ráadásul nagyon is egészséges kenyér.

Nem buborékos, nem könnyű, nem laza - ehhez kellene sok élesztő, sok E-szám, ezeket nem teszünk bele. Sűrű, vaskos, laktató kenyér.

Ez a kenyér a mi kedvenc gabonáinkból készülnek, ami igazából bármi is lehet, nekem ezek most gluténmentes gabonák: hajdina, köles és quinoa. De lehetne beletenni akár cirkot, szezámot, ki mit szeretne - rengeteg gluténmentes gabona ismert.

Ezen 3 gabona CH-ja alacsony, de fehérjetartalma magas, így ez a kenyér sem fog földhöz verni a sok gyors cukorral, nem leszünk tőle lassúak, ugyanakkor a fehérjetartalom okán jót tesz a gyógyulásnak, regeneriációnak, gyerkőcöknél a növekedésnek. Gluténmentessége okán nem bántja a bélfalat, az agyat, az immunrendszert.

Ha levegősíteni szeretnénk, mehet bele 5gr szárított élesztő, ekkor kelesszük legalább 2 órát. Ha nem akarunk élesztőzni, akkor jó választás lehet a szódabikarbóna is.

No nézzük a receptet !!

100 gr quinoa + 100 gr hajdina + 100 gr köles

 

Mindet helyettesíthetjük más gabonával, de lehet 4-féle is, vagy 1-féle, ahogy kedvünk tartja. Mind egy kicsit más tömegű kenyér lesz a végén.

A gabonákat egy tában 24 órán keresztül áztatjuk és nagyon sok vízben átmossuk.

 

Leöntjük róluk még egy alapos átmosás után a vizet, semmi ne maradjon rajta. Amikor ezzel megvagyunk, 50 gr chiamagot felöntünk 120 ml hideg vízzel egy bögrében és összekeverjük, és még párszor megkeverjük. Ebből 5 perc alatt zselé lesz. Ez nagyon jól összefog mindent, ezzel lehet a konyhában az amúgy hiperallergén tojásfehérjét helyettesíteni.

 

Egy aprítóban vagy botmixerrel homogén péppé zúzzuk a sok-sok gabonát. Tegyük hozzájuk a zselévé vált chiát. A chia nagyon gazdag fehérjében és hasznos olajokban. Tegyünk minden smoothie-ba is!

 

A pépbe teszünk 1 nagy evőkanál kókuszzsírt, vagy állati zsírt - ebből akkor a ghi a leginkább ajánlható. Egyéb növényi olajat nem szabad hevíteni, tehát ebbe se kerüljön kókuszon kívül más növényi olaj. A kókuszzsír a napi omega-3-unkból is fedez majd egy kis mennyiséget, az állati zsír omega-6-ban gazdag, ami nem feltétlen rossz, csak amellé rendesen tölteni kell az omega-3-at, hogy rendben legyünk.

 

Amikor a pépek készen vannak, minden száraz, darabos, morzslékos, gipszszerű. Ehhez adjunk annyi evőkanál vizet (2-3), hogy egészen sűrű mézszerűen folyó legyen. Ha szeretnénk keleszteni, most menjen bele 5 gr szárított élesztő és pihenjen 2 órát. Ha nem élesztőzünk (azt a béltraktus nagyon meg fogja köszönni), akkor 1 tk szóda-bikarbóna is kissé megkönnyíti a tészta sűrűségét. Én egyiket se teszek bele.

 

Kicsi formába tegyük, a fotón lévő nagy volt, így alacsony lesz a kenyerünk. Ki lehet zsírozni és lisztezni, vagy jobb a sütőpapír, akkor tuti nem ragad oda.

 

A sütőt melegítsük elő, 170 fok, légkeverés.

70-80 perc elég lesz neki, de ha kis formába helyezzük, hogy magas legyen, akkor kellhet a 100 perc is.

Ropogós barnára sül, mennyei ízű. Ne keressük a bolti felfújt fehérkenyeret, ez nem lesz olyan - ez nem olyan lesz! Ez csupa egészség, minket szolgál és nem ellenünk dolgozik :)

 

Sok örömöt hozzá, jó egészséget!

 

Utoljára megtekintett termékek
Mindenmentes kenyér

A blogunkból:

Mindenmentes kenyér

 
Az előfizetésed mentése nem sikerült. Kérjük, próbáld újra.
Sikeresen feliratkoztál!