C-vitamin komplexum 60 db-os készítményHasznos hatóanyagok: C-vitamin 400 mg, csipkebogyó kivonat 100 mg
További összetevők: Mg- Na- és Ca-aszkorbát!
Ezek az ásványi aszkorbátok pufferelt formában vannak jelen, így azok kímélőbbek a gyomorhoz, csökkentik a gyomorirritáció kockázatát, és javítják a C-vitamin felszívódását. A csipkebogyó természetes C-vitamin forrás, és flavonoidokat is tartalmaz, melyek antioxidáns hatásúak, és szinergikusan működnek a C-vitaminnal, fokozva annak hatékonyságát. Az összetevők tehát egymás hasznosulását kifejezetten segítik! Érdemes étkezés közben vagy azután közvetlenül elfogyasztani.
Mire jó a C-vitamin?A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, ami esszenciális (nem tudja a test előállítani) az emberi test számára, ugyanakkor nélkülözhetetlen. A C-vitamin fehérvérsejtek működését segíti. Amikor már ott a betegség, a C-vitamin nem tud szignifikáns segítséget nyújtani, de a folyamatos C-vitamin pótlás csökkenti a betegségekre való hajlamot a fehérvérsejtek jó állapotban tartásával. A C-vitamin kifejezetten erős antioxidáns, így a magas oxidatív stresszben élők esetében (dohányzás, fokozott alkohol fogyasztás, sok gyógyszer, nagy mentális terhelés, alvászavarok) a pótlás kifejezetten szükséges.
A C-vitamin az egész test teljes kollagénrendszerének alapvitaminja. Az emberi test fehérjetartalmának 30%-át a kollagén adja. Alkotja az összes szalagot, inat, izompólyát, porckorongot, porcfelszíneket, bőr alatti kötőszövetet. A C-vitamin hiányos állpota a test kötőszöveti rendszerének hanyatlását eredményezi.
A jó sebgyógyuláshoz és a jó minőségű hegesedéshez egy sérülés/operáció után magas C-vitamintartalmat kell a testnek biztosítani.
Ha pedig vaspótlás történik, annak hasznosulását megsegíti a C-vitaminpótlás.
Milyen ételekben van sok C-vitamin?A C-vitamin főként friss gyümölcsökben és zöldségekben található meg - gondolja az ember..., de sajnos már töredéke csak a mai gyümölcsök tartalma a régiekének, hiszen a kimerült földekben, a gyorsított érési folyamatokban, az éretlenül leszedett gyümölcsökben és a vízbázisú zöldségtermelésben közel esélytelen a vitamintartalmaknak egyáltalán létrejönniük, ezen élelmek tehát képtelenek már azt a mennyiséget biztosítani, amire egy emberi testnek szüksége lenne. Így az alábbi lista jó irányadó, de csak ezekre támaszkodva véletlenül se lesz elég a napi bevitelünk, a pótlás egyszerűen elengedhetetlen.
Ráadásul zölségeinket, gyümölcseinket időnként nem nyersen esszük, hanem főzve-párolva-kompótnak, ez pedig a teljes C-vitamin tartalmat tönkre is teszi. A C-vitamin 40 fokon bomlik.
Viszonylag magas C-vitamintartalmú élelmek:
- narancs, citrom, grapefruit, mandarin, kiwi, csipkebogyó
- eper, málna, áfonya, fekete ribizli
- paprika (különösen a piros), brokkoli, kelbimbó, karfiol, spenót, paradicsom
Miért kell pótolni a C-vitamint?Ha a fentiekből nem fogasztunk eleget, előbb-utóbb a hiánytünetek létre fognak jönni, amelyeket a test hosszú ideig jól kompenzál, de előbb-utóbb megbetegszik. Krónikus bélbetegségek, autoimmun bélbetegségek (Crohn, Colitis, Coeliakia), vékonybél felszívódási zavarok kapcsoltak az A-vitamin hiányával. Időskorral az A-vitamin egyre rosszabbul hasznosul és pótlása egyre fontosabb.
Hiánytünetek:
A C-vitamin hiány tünetei közé tartozhat a fáradtság, gyengeség, ínyvérzés, lassú sebgyógyulás és gyakori bőrsérülés, gyakoribb fertőzések, betegesség
Előállító neve: HKS health solutions GmbH, Austria
Száraz helyen, lezárt kupakkal tárolja.